Corsair 500D RGB SE, iCue LS100 en iCue QL120 RGB review
Na een leuke non-RGB build had ik zin in wat anders: het tegenovergestelde, een build waarin juist wel ruimte is voor wat bling. De meningen over RGB blijven verdeeld, maar zowel wij als fabrikanten kunnen niet om het feit heen dat RGB nu eenmaal een groot draagvlak heeft.
We hadden nog wat Corsair dingen op de planning staan: een Corsair 500D RGB SE case, hun nieuwe ambient LED strips, en hun nieuwe QL fans met RGB aan beide kanten. Dus, waarom knallen we al die dingen niet samen in één build?
Corsair 500D RGB SE
Voor we alles samenvoegen doorlopen we de producten even los. De 500D RGB SE komt uit 2018 en is dus inmiddels al weer iets ouder. Gek veel is er sinds die tijd niet veranderd: glas en RGB waren toen al populair. Hij valt op met zijn dubbele glazen deuren, glazen voorzijde en prachtige aluminium afwerking bovenop en langs de randen van het glas. Dit is geen plastic met geborstelde uitstraling, dit is gewoon solide metaal. Ook het logotje in het glas mag er van mij zijn. Overdreven groot is hij niet, 50 bij 50 bij 23cm maakt het overtuigend een mid-tower.
Let niet op de stickers die nog op het glas zitten
Ook het voorpaneel was al redelijk modern, met o.a. USB Type-C naast de twee USB 3.0 headers.
Intern is redelijk recht-toe-recht-aan. Drie LL120 RGB fans, rubberen grommets in de kabelmanagement gaten en een PSU shroud. De halve shroud is wel iets waar je van moet houden. Hij is vermoedelijk zo gemaakt om dikke radiatoren te kunnen huisvesten voorin, of ruimte te houden voor custom loops, maar ik denk dat het strakker eruit zou zien als de shroud zou zijn doorgetrokken.
Corsair geeft het niet specifiek aan, maar een ATX moederbord is wel de logische keuze gezien de kabelmangement gaten.
Let op: de fan achterin is de extra QL fan die wij zelf hebben toegevoegd
Achterop zien we ruimte voor twee SSDs en twee 3.5” HDDs. Ook zit er een Commander Pro en Lightning Node standaard in, daarmee kan je tot 6 Corsair RGB fans aansturen, plus wat extra accessoires op het tweede kanaal kwijt. Je zou denken dat de case diep genoeg is voor een 360mm rad bovenin, waarmee je op 7 fans uit zou komen, maar er is enkel montage voor 2x 140mm of 2x 120mm aanwezig: 6 totaal dus, en extra fan- en RGB controle is dus niet nodig.
Voor kabelmanagement is genoeg ruimte aanwezig, maar omdat het glazen klapdeuren zijn die verder niet vast zitten moet je je kabelmanagement wel even strak trekken: anders drukken de kabels de panelen open. Wel chic is dat de glazen deuren met een extra schroef vastzitten, zo kan je de case overal naar toe slepen zonder dat je risico loopt dat de panelen loskomen.
Corsair iCue QL120 Fans
De markt is inmiddels overspoeld door RGB fans, maar we moeten het aan Corsair geven dat zij voorop lopen. Niet alleen hebben hun recente fans de beste kleurervaring te bieden, maar het feit dat hun software om de RGB te controleren gewoon verdomd goed werkt maakt het echte verschil. Controle via moederbord software of software alternatieven van directe concurrenten werkt gewoon nog niet zó goed als bij Corsair. Bij Corsair is het zeker niet foutloos, maar de er komt toch niets bij in de buurt. Dat lijken ze ook te weten, want de prijskaartjes van de betere fans uit hun line-up is fors. Heel fors.
Zie de QL120 naast de LL120 (zwarte achterzijde)
I know, het is dan ook een aparte keuze om de in de 500D RGB SE aanwezige prachtige LL120 fans, in mijn optiek de best ogende RGB fans (tot dusver) op de markt, alsnog te vervangen door wat anders. Ik kies hier voor de nieuwe QL fans enkel en alleen omdat ze hier liggen en omdat het kan; 100 euro aan fans aan de kant schuiven om er 200 euro aan fans in te zetten is objectief natuurlijk waanzin; de QL fans passen beter bij een case waar je niet al budget in de fans hebt zitten. Deze fans zijn echter uniek in dat ze niet alleen een mooie RGB ervaring bieden aan de voorzijde, maar ook aan de achterzijde, dat en in plaats van een suffe sticker zit er ook achterop een netter logo. En dat kan in een eindresultaat wel degelijk een groot verschil maken.
Je koopt de iCue QL fans in 120mm of 140mm, en je kan ze individueel kopen of in een 3-pack waarbij dan een lightning node connector zit om tot zes fans op aan te sluiten. Normaliter koop je dus één kit en wat losse fans erbij, of in geval dat je al een Corsair case hebt met een controller zoals de 500D RGB SE koop je alleen losse fans.
Uiteindelijk werden het drie QL120’s voorin, één QL120 achterin, en twee QL120’s bovenin, alle zes aangesloten op de in de case aanwezige fan- en RGB controller. Via de software heb je dus controle over de fan snelheid en de RGB effecten.
Smaak is subjectief, maar volgens mij zijn de looks hier on-point. Net als de verstelbaarheid van de fan RPM via de software.
iCue LS100 Smart Lightning Strips
Enige tijd geleden bracht Corsair de iCue LS100 Light Strips uit, een RGB oplossing die in je PC gebruikt kan worden, maar vooral bedoeld is als ambient verlichting achter je monitor. Jawel, een concurrentje van de NZXT Hue+ Ambient dus die al een tijdje achter onze eigen setup draait. Het idee is simpel: je hebt een controller die intern of extern op een USB header cq port aangesloten kan worden, je plakt de strips ergens, en je hebt controle via de software.
Corsair heeft iets langer de tijd genomen om ze uit te brengen, en kennelijk ook goed afgekeken. De strips zijn redelijk fors dus wat lastiger weg te werken in krappe ruimtes, maar ze hebben verstelbare (magnetische) voetjes die ook als plak-plek dienen en ze zijn wat beter buigbaar waardoor ze beter aanpassen naar verschillende oppervlaktes. Op de magneet kan je niet vertrouwen tenzij je een stevige stalen platen hebt om ze tegen te zetten, maar ze zijn zeker wat beter te plakken dan hun directe tegenhanger.
In de starter kit zitten twee 450mm strips en twee 250mm strips die je naar eigen wens kan combineren. Normaliter dus achter je monitor, waarbij je wat leuke features hebt zoals een ambilight optie (reactie op wat er op je scherm afspeelt) of dat de verlichting reageert op muziek. Corsair vormt zelf al een aardig beeld:
De kit is voldoende voor één scherm, of één bureau, maar je kan expansion kits kopen om bijvoorbeeld een tweede scherm toe te voegen.
Voor onze build doen we wat anders, ambient verlichting onder de 500D RGB SE. Niet het meest originele idee wellicht, maar waarom ook niet. Zolang je iets van een centimeter vrije ruimte hebt onder je case kan je dit prima kwijt.
Showcase
Ik noem het hoofdstuk maar “Showcase” in plaats van “Prestaties”, want het zal inmiddels duidelijk zijn dat we hier vooral iets hebben neergezet waarmee Corsair kan laten zien wat ze visueel te bieden hebben. Dat een chique case met een aardig gat voor airflow en maar liefst zes fans geen moeite heeft om de temperaturen binnen perken te houden is dan vanzelfsprekend. En dat je aan de drie stock fans ook voldoende gaat hebben voor een vergelijkbare build is evenmin een vraag. Ik skip de CPU load en Game test en skip direct naar de stress test waar we nog iets van opwarming zien: De build bestaat uit een ASUS ROG Strix Z390-F Gaming, Intel Core i7-8700K, MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming X Trio, en een Corsair A500 aircooler. 62 graden op de CPU, 63 op de CPU, een geluidsproductie van 41 dB en een interne case temperatuur van 33 graden in een AIDA64 stresstest geeft aan dat koeling totaal geen probleem is: een vergelijkbare build kan prima nog wat stiller gemaakt worden, of je kan er headroom voor overclocken in zien.
Waar het vooral om gaat is dat je met een case als de 500D RGB SE eigenlijk gewoon je eigen gang kan gaan. Waterkoeling ligt vermoedelijk meer voor de hand, maar luchtkoeling werkt dus even goed prima. Custom water kan uiteraard ook, al is de case niet extreem groot. Linksom of rechtsom, met al zijn glas lijkt “veel RGB” voor de hand liggen: Met flink RGB komt hij het beste tot zijn recht:
Conclusie
Als een fabrikant een beetje chique case met voldoende ruimte voor airflow op de markt zet dan weet je eigenlijk al waar het heen gaat: de gebruikelijke “als dit je smaak is, prima” conclusie. En ja, dat gaat ook voor de Corsair 500D RGB SE op. Het feit dat je echter voor ca 100 euro al een prima case op de kop kan tikken mikt Corsair met de 500D RGB SE -prijskaartje 250 euro- dus wel duidelijk op de échte liefhebber. Nee, in geen geval heb je een case in deze prijsklasse écht nodig.
We moeten dan ook verder gaan in de veronderstelling dat 1) het design van de 500D RGB SE aanspreekt en 2) je niet op een paar centen kijkt. Check die die twee boxes? Prima! Kopen maar, etcetera. Inkoppertje, maar daar komt het wel op neer. Hij mag dan wel richting de twee jaar oud gaan, maar de kwaliteit is top, de afwerking is uitstekend, inbouwgemak is prima, stoffilters zijn lekker toegankelijk, en zolang je geen enorme HDD collectie hebt kom je ook niets aan ruimte tekort: er is, smaak dingetjes terzijde, objectief weinig op aan te merken. Het is zeker geen case die echt iets nieuws brengt of iets unieks doet, en 250 euro is eigenlijk wat te veel, maar in wetenschap dat de inbegrepen LL fans de mooiste op de markt zijn (muv de QL fans dan) en je normaliter ruim 100 euro kwijt zou zijn aan die fans, de fan controller en de RGB controller die hierbij zitten, dan is 150 euro echt geen gekke prijs gezien de kwaliteiten van de 500D RGB:
Voor de rest was dit natuurlijk meer showcase dan review, want dat RGB fans met LEDs aan beide kanten of wat RGB strips geen noodzakelijke componenten zijn snappen we allemaal wel. De realiteit is echter dat Corsair gewoon dik voorloopt op de concurrentie wat de kwaliteit van hun RGB accessoires en fans betreft, en af en toe kunnen we dat best even showen. De gebruikte extra’s zijn enorm prijzig, maar het gebruiksgemak steekt met kop en schouders boven de rest uit. Wil je RGB en op je geld letten koop je simpele fans die compatible zijn met je moederbord, maar wil je een goede software ervaring en de kans op RGB synchronisatie issues tot een minimum (let op: niet nul..) beperken, dan heeft Corsair een aantrekkelijk aanbod voor iedereen die zijn of haar tijd sterker waardeert dan de prijs van deze extratjes. En dat gaat zowel op voor hun LS100 strips als voor de QL fans.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)