ASUS ROG Strix Go 2.4 review
ASUS heeft al een aantal keer gaming headsets uitgebracht, maar een draadloze headset voor onderweg en met even veel console focus als pc focus is wat nieuws voor ze. Met de ROG Strix Go 2.4 willen ze een headset op de markt zetten die licht is, draagbaar is, lang op een accu werkt, compatibel is met alles van de switch tot je PC en mobiele devices dankzij een Type-C adapter, en met zowel een externe mic voor serieuze game momenten als een ingebouwde mic voor onderweg komt.
Veel ‘goals’ dus, laten we kijken of ze die -en het ca 179 euro prijskaartje- kunnen waarmaken.
Uitpakken en accessoires
ASUS claimt dat ze de eerste 2.4 GHz USB Type-C Headset in handen hebben, maar de eerste units van de ROG Strix Go 2.4 kwamen na die van Steelseries en hun ca 110 euro kostende Arctis 1 welke we goed in de gaten gaan houden deze review. Meteen ook druk op de ketel dus bij ASUS om te laten zien dat ze wat beters in handen hebben voor de hogere prijs. Dat begint aardig, want hier krijgen we een chique carry case erbij. En de ROG Strix Go is goed inklapbaar, handig voor onderweg.
De accessoires zijn redelijk voorspelbaar: USB Type-C kabel, 3,5mm analoge kabel, Type-C dongle en een Type-C naar Type-A converter.
Design en Pasvorm
In tegenstelling tot hun echte desktop headsets is de ROG Strix Go 2.4 een stuk eleganter weergegeven; met dit slanke design kan je ook prima over straat. Bouwkwaliteit en afwerking zijn keurig, hij is een stuk luxer dan de relatief simpele Arctis 1, en de zwart-en-grijs kleurstelling doet het in mijn ogen erg goed. Een beetje branding hoort natuurlijk bij ASUS en ROG, maar dit blijft relatief bescheiden.
Belangrijker, hij is gewoon instant-comfortabel, zowel op mijn XXL hoofd als op die van Nada (helmmaatje M) als de kids. De schelpen zijn niet heel groot, dus XXL oren beware, maar hij is flexibel genoeg om zich goed aan elk hoofd aan te passen, niet te zwaar, niet te strak, gewoon lekker voor de lange zit.
Onderop vinden we alle controls: 3,5mm jack aansluiting, schakelaar tussen draadloze modus en bedrade, een multi-function knop (pauseren, skip track, etc) en volume knop slash mic mute knop. De eerste dagen is het even wennen waar ze zitten, maar daar ben je snel genoeg uit. Type-C om te laden of eventueel bedraad te spelen is ook welkom.
Specificaties
Geluid en Praktijkervaring
Met een goede pasvorm is het verder vooral zaak dat het geluid goed is. Aan volume en vermogen heeft de ROG Strix Go 2.4 geen gebrek. Eerste indrukken zijn subjectief gewoon prima, ietsjes voller dan de Arctis 1, minimale vervorming op stevige volumes; gewoon een prima drivertje. In de grafiek (ROG Strix Go 2.4 in het paars, Arctis 1 in oranje) zien we dat de de ROG iets meer verval vertoont in de bass, maar de mids weer iets meer aanwezig weet te houden.
Het is zeker geen audiofiele driver, maar een prima capabele knaller voor wat muziek onderweg en vooral ook een game unit. Nu zijn Switch games niet de grootste uitdaging voor een game headset en is juist de Switch (en mobiele game) compatibiliteit een belangrijke reden om voor een Type-C headset te gaan, maar er is geen reden om deze headset niet ook op de PC te gebruiken. Ook een filmpje kijken gaat hem prima af; ruim voldoende bass, weliswaar geen dolby surround tafarelen maar stevige actie komt hij prima mee voor de dag.
25 uur accuduur is de claim en haalbaar, al kom je met een beetje stevig volume eerder op 20 a 21 uur uit; nog altijd beter dan de meeste gaming headsets en hij is ook door te gebruiken via de kabel als de accu leeg is; lijkt mij gewoon prima.
Microfoon
ASUS heeft gekozen om twee microfoons toe te voegen. Je hebt een in de schelp gebouwde mic, vooral bedoeld voor onderweg wanneer je niet gezien wil worden met een forse mic voor je bakkes, en de externe mic voor wanneer je aan het gamen bent en wat beter voor de dag wil komen.
De ervaring laat zich makkelijk raden; de ingebouwde mic is prima voor een incidenteel gesprek onderweg maar niet echt heel strak om de avonden op discord mee door te brengen. De externe mic is opvallend lang en goed voor de mond te plaatsen, en de kwaliteit is een flink stuk beter. ASUS hamert hier op de ‘AI noise cancelling’ feature om achtergrond geluid te filteren, en dat doet deze headset ook enorm aggressief. Wel tot het punt dat het stemgeluid dat je systeem bereikt wel bovengemiddeld compressie heeft. Enerzijds indrukwekkend dat ik op 3 meter kan hoesten dan dat dat geluid nauwelijks doorkomt, anderzijds had de mic kwaliteit an sich gewoon wat beter gekund. Onder de streep is het niet echt beter of slechter dan de typische draadloze gaming mic; voldoende, maar niet opgewassen tegen de betere bedrade opties.
Conclusie
Ik heb de ROG Strix GO 2.4 de laatste weken flink wat uren op mijn hoofd gehad, en de ervaring is eigenlijk niets dan positief geweest. Hij zit heel lekker, klinkt lekker, gaat flink lang mee op een lading (en laadt snel), en hij is enorm multifunctioneel: prima op de PC, PS4, Switch of mobiele telefoon. Het design is ook leuk, hij is keurig gebouwd en afgewerkt en je kan er mee over straat, plus hij klapt lekker compact in in z’n case.
In typische ROG stijl zit daar dan wel weer een prijskaartje aan vast: 179 euro is objectief best geld. Hij is zeker wat chiquer gebouwd dan de relatief plasticy Arctis 1, klinkt nipt beter, en is net wat praktischer met zijn inklapbaarheid, carry case en de extra ingebouwde mic. Maar het prijsverschil (179 euro vs 109 euro) is groter dan het verschil in ervaring zou doen vermoeden. Aan de andere kant, beter is beter, en als je graag een draadloze Type-C headset wil die je op al je devices kan gebruiken heb je vooralsnog weinig anders te kiezen dan deze twee opties. De Great Value award ligt met de huidige prijs buiten bereik, maar voor iedereen die meer geinteresseerd is in “beter” dan “value” vind in deze ROG Strix Go 2.4 een heerlijke en uitstekende headset.
De adviesprijs is 179 euro in plaats van de eerder genoemde 199 euro. De review is hierop aangepast. Interesse? Je kan hem momenteel voor 179 euro pre-orderen bij Alternate.nl
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)