MSI B450 Tomahawk Max


Als je mij had verteld dat we eind 2019 nog naar B450 moederborden zouden kijken had ik je gek verklaard. Er is echter nog geen zicht op B550 (of hoe ze ook mogen heten), X570 blijft prijzig en daarmee geen optie voor menig PC budget bouwer, en B450 suddert voorlopig dus nog even door.

Voor de doelgroep die (begrijpelijk) wel een 3rd gen Ryzen CPU wil maar geen X570 moederbord bekijken we vandaag de MSI B450 Tomahawk Max, de revisie op de Tomahawk waarvan je in elk geval zeker kan zijn dat hij direct uit de doos klaar is voor 3rd gen Ryzen. De vraag is dan ook simpelweg: is dit een bord dat je moet overwegen? De B450 en X470 test rigs zijn inmiddels verouderd en niet langer bruikbaar, maar dat neemt niet weg dat dit bord feature technisch nog een goede keuze zou kunnen zijn.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Over het design hoor je mij niet klagen. De zwart-met-grijs combinatie oogt niet heel spectaculair, maar is wel lekker makkelijk te combineren met het gros van de videokaarten en koelers op de markt. Een B450 bord rond de 100 euro is nimmer een vetpot, dus ‘gewoon strak’ met wat aardige heatsinks hier en daar is eigenlijk het maximale wat je mag verwachten. Je kan er in elk geval een strakke gaming pc van maken denk ik.



Als je net als wij vooral veel X570 borden hebt bekeken is de featureset van de B450 Tomahawk Max natuurlijk erg basic. Op zich niets mis met 6 fan header, maar één M.2 slot, één USB 3.0 header en geen USB Type-C intern is mid-range at best. Daarbij krijg je Realtek in plaats van Intel LAN plus een oudere audio chip. Maar goed, ook genoeg voor menig eindgebruiker en behuizing I suppose. Mocht je de oude Tomahawk nog kennen zal die verder verdacht hetzelfde overkomen.


Ook de VRMs zijn mid-range… at best. De 4+2 phase setup met redelijke maar niet uitzonderlijke (negatief noch positief) componenten overleefd onze 3700X tests prima, maar ik zou voor een 3900X of 3950X dieper in de buidel tasten. In de veronderstelling dat je dit bord met een Ryzen 5 3600 combineert, al dan niet met wat overclock, is het echter wel genoeg.


Wat aansluitingen betreft hetzelfde verhaal. 6 USB poorten houdt niet over, optical ontbreekt, maar hey je hebt in elk geval wel twee USB 3.2 Gen 2 poorten.


Specificaties



Overzicht aansluitingen







Wat aansluitingen dus geen enorm overschot, maar de vraag bij dit soort borden moet niet zijn “wat kan hij allemaal”, maar “voldoet dit aan mijn eisen”. Voor een typisch game systeem? Ik denk van wel.



Conclusie


De B450 Tomahawk Max brengt ons eigenlijk geen verrassingen. We weten dat een B450 bord niet per sé slechter presteert dan een X570 bord, maar met een lager prijspunt moet je natuurlijk wel wat dingen inleveren. Dat je vervolgens met een 110 euro Tomahawk Max wel veel features inlevert ten opzichte van onze eerste X570 aanrader, de Aorus Elite rond de 200 euro, is natuurlijk ook niet meer dan logisch. Je mist flink wat luxe zoals een tweede M.2 slot, USB Type-C voor je frontpanel, een high-end audio chip, WiFi, meer USB poorten, optical out, een tweede USB 3.0 header, een aRGB header, een VRM om een echte high-end chip mee te overclocken en ga zo maar door.

Maar waar het om gaat is dat het voor de meeste van jullie voldoet. Als je genoegen neemt met één M.2 slot en een paar fans, plus een beetje strak design met wat heatsinks op je stroomvoorziening, waarom zou je dan meer betalen? Lullig als het klinkt, maar het feit dat MSI met deze Max borden (wat we hier zeggen gaat eigenlijk ook op voor de Mortar Max) gewoon vooraf de zekerheid geeft dat je in elk geval de juiste bios hebt voor de 3e generatie Ryzen CPUs is eigenlijk het eerste en laatste argument wat dan telt. Die simpele toevoeging geeft ze nu gewoon het voordeel van de twijfel bij pc bouwers die in tegenstelling tot ons reviewers niet een stapel oude CPUs hebben liggen om bios te flashen.

Is de Tomahawk Max iets bijzonders? Inhoudelijk is het gewoon een doorsnee middenklasser, maar die zekerheid van dat ze werken met 3rd Gen Ryzen maakt het wel makkelijk om hem aan te raden voor o.a. budget gaming builds. Webshops afbellen of het bord van jouw keuze wel de juiste bios heeft is tenslotte ook niet echt ideaal. Een soort budget ‘win by default’ dus voor MSI zolang de features voldoen voor jouw wensen, en uiteraard in de veronderstelling dat je voor iets als een Ryzen 5 3600 gaat; meer dan onze 3700X zouden we gezien aardige maar niet extreme VRMs simpelweg niet aanbevelen, zeker als je ook nog wat wilt overclocken. Zolang je binnen die kaders blijft, kan je eigenlijk niet om deze heen:


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.