HyperDrive Slim 8-in-1 USB-C Hub review


Eén van de bekende issues met moderne laptops is het gebrek aan connectiveit. Zeker Apple heeft er een handje van om hun laptops niet al te rijkelijk te voorzien, maar menig moderne Windows laptop loopt ook niet over aan aansluitingen. De Slim 8-in-1 USB-C Hub van HyperDrive is een oplossing voor beide: compact, veel extra aansluitingen ten koste van één USB-C aansluiting, en Apple en Windows compatible. Oh, en Android overigens, mocht je toevallig een hub zoeken voor je smartphone.

Let op: Wij testen met Windows machines. Voor specifieke zaken of beperkingen met betrekking tot Macs check elders nog even, of bekijk de productpagina of FAQ van HyperDrive.

Dank aan Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. De HyperDrive Slim 8-in-1 USB-C is bij hen te koop voor 99 euro in ‘Space Gray’ en ‘Silver’ kleurstellingen.


De HyperDrive Slim 8-in-1


Hubs zijn normaliter redelijk straight-forward, en deze HyperDrive is geen uitzondering. Aan de verpakking kunnen we eigenlijk al zien wat hij doet: Eén USB Type-C aansluiting omzetten naar HDMI, Mini DisplayPort (beide kunnen 4K aan), twee USB Type-A poorten, Gigabit Ethernet, een SD en Micro SD kaartlezer, en een USB Type-C power passthrough met tot 100W charging (Let op, als je de charger op de hub zet laadt je laptop niet met 100W op, maar met 60W op een 87W charger, of 49W op een 61W Charger, de rest is beschikbaar voor de hub).


Hiermee worden de twee voornaamste doeleinden eigenlijk al duidelijk: je kan hem als mobiele hub gebruiken zodat je zeker bent dat je alle praktische aansluitingen bij je hebt, hij is tenslotte harstikke licht en compact, maar hij heeft ook praktisch alles in huis om hem in te zetten als permanente hub in huis waar je als laptopwerker in één keer al je devices mee kan koppelen.




Fysiek is het wel een chic kastje. Aluminium, weinig poespas, vooral functioneel maar wel strak. Enkel de wat korte kabel kan afhankelijk van je laptop een overweging zijn: de aansluiting achterop deze laptop beperkt de positionering een beetje, de optie voor een langere kabel was een fijne extra geweest, al staat niets je in de weg voor een paar euro een verlengkabel te kopen als je dat echt nodig hebt. Vergeet ook niet: juist voor onderweg is een lange kabel vaak weer ongewenst.


Specificaties



Meer features dan specificaties, maar heel veel aan specs valt er ook niet te vertellen natuurlijk. Alleen de afmetingen en gewicht waren handig geweest om erbij te vermelden: 69 gram, 113 x 49 x 8 mm. Kabellengte: 16cm inclusief USB plug.

In de Praktijk


Eigenlijk valt er niet veel op te merken aan wat je in de praktijk tegen komt. Deze hub is volledig plug & play, dus geen driver nodig, en vervolgens is het gewoon een kwestie van aansluiten wat je nodig hebt. Een 1440p monitor, draadloos toetsenbord en muis en een externe SSD is wat ik normaliter zou gebruiken, en die werken ook gewoon in één keer zonder problemen op de USB Type-C poort. 4K wel beperkt tot 30Hz, maar in de veronderstelling dat je gaat werken en niet gaat gamen is dat geen bezwaar.

Het voornaamste waar je wel rekening mee moet houden is dat dit -geen- Thunderbolt Hub is (iets waar je normaliter ook meer voor betaald). Thunderbolt gebruikt tegenwoordig dezelfde Type-C aansluiting als USB Type-C, en in de toekomst komen Thunderbolt en USB ook samen, maar voor nu bestaat dus het scenario dat een device fysiek wel in de hub past, maar niet werkt. Denk aan onze Samsung X5 externe Thunderbolt SSD bijvoorbeeld. Dat is geen issue met de HyperDrive, die werkt ook niet in de USB Type-C aansluiting op de ROG Strix Scar III, maar is wel belangrijk te weten.


Andersom is het minder een probleem, de meeste laptops met Thunderbolt aansluiting ondersteunen ook ‘gewoon’ USB devices zoals deze hub, waarmee je de hub dus wel kan gebruiken op praktisch alle high-end laptops. Op dat moment is alleen de 10 Gigabit bandwidth op je typische laptop Type-C poort iets om in de gaten te houden. Niets staat je in de weg een scherm aan te sluiten, wat randapparatuur, een externe SSD en wat files van je SD kaarten uit te lezen, maar alles tegelijk op maximale snelheid is simpelweg niet mogelijk. Als je hem vol belast wordt hij ook wat warm, maar dat mag normaliter echt geen probleem zijn; componenten kunnen meer hebben dan handwarm.


Verder dien je er rekening mee te houden dat het niet werkt om via de Type-C passthrough een monitor aan te sluiten op een laptop die wel DisplayPort over Type-C ondersteunt (Zoals de Scar III op de foto) of een andere Type-C device; die Type-C poort op de hub is echt vooral bedoeld om je oplader op aan te sluiten om je device op te laden.



Conclusie


Soms zien we enorm complexe producten, en soms doet een product eigenlijk gewoon wat er op de doos staat. De HyperDrive Slim 8-in-1 is daar een voorbeeld van: de geboden aansluitingen staan op de doos, en die werken zoals je zou verwachten. Uiteraard kunnen wij dan nog even bevestigen dat hij inderdaad heel chic aluminium is, dat hij ‘gewoon werkt’, en moeten we even opmerken dat Thunderbolt wat anders is (en hier niet ondersteund wordt) dan USB Type-C, maar dat is niet iets wat we een product kunnen aanrekenen.

Het enige dat je écht dient te weten is dat de kabel vast is en soms wat kort, en dat je wel wat meer betaald om al deze aansluitingen in één device te hebben. Uiteraard kan het significant goedkoper als je maar een deel van de aansluitingen zoekt, en sowieso is de markt voor hubs en docks rijkelijk gevuld met tal van opties, inclusief modellen die heel strak aan de zijkant van je machine zitten, modellen met Thunderbolt (die zijn dan wel weer duurder), of in compleet andere form factors. HyperDrive claimt dat hun hub de meest compacte 8-in-1 hub is, maar andere hubs die ik ken zijn ook verre van log. Vooral uit Chinese hoek is er een overdaad aan hub-keuze en hoewel HyperDrive ongetwijfeld het argument kwaliteit en kwaliteitscontrole zal willen inzetten moet je het wel heel gek maken om een dock niet te laten voldoen, precies de reden dat er veel partijen zijn die er ook één willen ‘maken’. Toegegeven: de tooling van dit aluminium is wel keurig gedaan, maar ik kan mij ook voorstellen dat iemand 99 euro voor een hub net even te veel is.

In die rondtocht leek vooral de bij deze HyperDrive aanwezige (Mini) DisplayPort een unieke extra te zijn, die aansluiting zie je zelden en dat maakt het mogelijk twee displays op één hub aan te sluiten; geen gekke reden om iets meer te betalen. En los daarvan is het natuurlijk nooit een eerlijke vergelijking puur op prijs, want zaken zoals next-day (of zelfs dezelfde dag nog) levering is voor de zakelijke doelgroep ook wat waard, en het concept ‘garantie’ moet je bij Chinese alternatieven niet aan komen zetten. Ik zeg wel vaker dat ik erg te spreken ben over hoe Coolblue garantiezaken afhandelt, maar zelfs de grootste zeurpiet die het daar niet mee eens is zal moeten toegeven dat zij zelfs met hun ogen dicht en handen gebonden al een betere service moeten kunnen leveren -als- er wat met je aankoop is.

Dank aan Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. De HyperDrive Slim 8-in-1 USB-C is bij hen te koop voor 99 euro in ‘Space Gray’ en ‘Silver’ kleurstellingen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.