Kingston A2000 review


De Kingston A1000, jawel de voorganger, leek in eerste instantie een weinig spannende NVMe SSD. PCIe 3.0 x2 in plaats van x4 zoals de meeste andere nieuwkomers in de tijd, en met prima doch niet uitzonderlijke performance. Totdat bleek dat Kingston ze echt spotgoedkoop in het kanaal wist te leggen met prijzen flink lager dan menig NVMe alternatief en soms zelfs concurrerend met veel tragere SATA drives.

Het verrassingselement heeft Kingston niet meer, onze ogen zijn nu natuurlijk gericht op de A2000 die de A100 opvolgt. Lukt het ze weer om een echt vlotte SSD neer te zetten voor weinig? Deze review werd eerder deze maand gepubliceerd en blijft actueel, maar we hebben hem nu geupdate met een video voor de liefhebber. De onderstaande Nederlandse geschreven review is ongewijzigd.


Uitpakken en Design


De verpakking is simpel, en het design is eenvoudig. Als het je om de looks gaat dan zijn er aantrekkelijkere alternatieven zonder blauw PCB, maar het zal menigeen een worst wezen. Zeker gezien veel moederborden tegenwoordig M.2 shields hebben maakt het minder uit dan voorheen, en met die hitteschilden in het achterhoofd is het positief dat alle onderdelen bovenop de SSD zelf zitten; achterop resteert niets dan een blauw PCB.



Specificaties



Wat valt op? Niet gek veel voor een NVMe drive. 5 jaar garantie is redelijk standaard, encryptie is redelijk standaard (al ontbrak dat op de voorganger). Het enige wat in mindere zin opvalt zijn de relatief lage maximale lees- en schrijfsnelheden.

De test


Het is 2019, inmiddels zijn Gen 4 SSD’s op de markt, en het was dus tijd om onze testopstelling weer eens goed te herzien. Dit doen we de komende tijd op verschillende fronten; verandering van een aantal tests en met updates van een aantal applicaties zodat de conclusies simpelweg beter zijn.

Tientallen SSDs opnieuw testen is echter weken weken werk. Daarom hebben we besloten de meeste SSDs nog even door een deel van de oude testopstelling te halen, het deel dat voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echter echt telt. Dat wil zeggen, we kijken naar enkele real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games.

Prestaties








Zoals de specs deden vermoeden zijn de maximale schrijf en leessnelheden wat aan de lage kant voor een NVMe drive. Het aantal scenarios waarin je die gebruikt is echter beperkt tot NVMe naar NVMe SSD data overdracht, of je moet toevallig een Thunderbolt based externe drive hebben. In de praktijkbenches doet de A2000 het opvallend goed en weet hij er zelfs een no1 positietje uit te slepen. Dit is, praktisch gezien, gewoon een rappe NVMe drive zoals menig ander.

Prijs


Het is echter de prijs waar we echt blij van worden. De 250GB en 500GB variant zijn namelijk de goedkoopste NVMe drives in onze line-up, en de 1TB A2000 moet enkel met Corsair MP510 concurreren in de prijs-per-Gigabyte grafiek. En gezien die 1TB variant nog niet goed leverbaar is is de kans serieus aanwezig dat hij zo onder die iets oudere MP510 duikt.

Zoals altijd gaat dus op dat je de dagprijzen in de gaten moet houden, maar de kans groot is dat de A2000 je goedkoopste NVMe optie is die prestatietechnisch nauwelijks onder doet voor de top. Hou er wel rekening mee dat de 250GB variant wat trager zal zijn dan de 500GB en 1TB varianten, maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat iemand minder dan 500GB serieus zal overwegen gezien de prijsverschillen onderin.





Conclusie


Kortom: Echt een SSD om in de gaten te houden dus. Prijstechnisch concurreert hij in de meeste capaciteiten met SATA alternatieven terwijl je er praktisch gezien een high-end NVMe SSD mee in huis haalt. Je levert wat aan topsnelheid in, maar dat is enkel relevant als je veel data heen en weer schuift en maakt voor een gamer of creatieve pro gewoon niet uit. Voor die laatste doelgroep levert hij gewoon een prestatie die bij de top behoort, maar dan voor een bodemprijs. In theorie kan je nog goedkoper met een QLC SSD (Intel 660p / Crucial P1), maar dat prijsverschil is klein en zelfs als je krap bij kas zit zou ik toch echt de betere duurzaamheid en snelheid pakken van de TLC based A2000.

(Veel) meer betalen valt wat voor te zeggen voor extreme workloads, maar voor de meeste consumers en prosumers kan ik niet uitleggen waarom je meer zou willen betalen dan Kingston momenteel voor deze units vraagt. Het is enkel jammer dat ze geen 2TB versie ervan hebben.

De Kingston A2000 is momenteel het voordeligst bij Megekko.nl


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.