ASUS TUF H7 Wireless


Ondanks dat ASUS vooral op hun ROG lijn in lijkt te zetten zien we geregeld toch ook wat TUF producten voorbij komen, producten die in grote lijnen vooral iets toegankelijker (lees: betaalbaarder) moeten zijn. Vandaag kijken we naar de TUF H7 Wireless waar je normaliter zo’n 130 euro voor neer mag tellen, maar die hier en daar voor rond de 100 euro te vinden is. En dat is inderdaad zeker niet de hoofdprijs voor een draadloze gaming headset.


Uitpakken en Accessoires


Doosje, leuk, met daarin natuurlijk een headset, een USB dongle, en een micro-USB laadkabel cq kabel om mee te gamen als je accu leeg is.




Design en Comfort


De TUF H7 Wireless is geen kleine of onopvallende unit. Hij is zacht uitgedrukt gigantisch. Grote schelpen, brede constructie om je hoofd, plus wat knalgele details maken dit denk ik de minst stealthy headset die we de laatste maanden hebben gezien (muv de Razer Kitty wellicht). Het is een suspensie headset, de hoofdband hangt dus aan beide kanten los, maar de materiaalkwaliteit is heel dik prima. Zo ook de afwerking, al is het soft-touch plastic wel gevoelig voor vette vingers.


De details zijn echter best mooi, de meeste draadloze headsets in deze klasse, denk aan de Corsair HS70 of de Cloud Flight, ogen een stuk meer basic.


Omdat het een suspensieheadset is stelt hij zichzelf naar het hoofd, een one-size-fits-all dus. Technisch juist, al moet ik opmerken dat als je een klein koppie hebt zowel het gewicht als de afmetingen niet helemaal passen; dit is geen ding voor kinderen. Heb je een wat groter hoofd, dan valt op dat hij zowel lekker licht om de oren valt (ondanks het relatief hoge gewicht) en ook gigantische cups heeft zelfs voor giga oren. De pads zijn ook zacht waar ze tegen je hoofd zitten, en nepleer aan de zijkanten om geluid te dempen. Op mijn hoofd (XXL) is het in elk geval erg comfortabel, ook in de lange zit, ook met een bril.


De controls zijn vrij basic: volumewiel, mic mute, power button.


Specificaties



Geluid


Het geluid wat uit de H7 Wireless komt bleek gebalanceerder dan ik had verwacht. Wellicht pessimistisch, maar ik zou denken dat Asus met hun ‘budget’ gaming hardware de bekende veel-bass-weinig-mid v-curve zou opzoeken, maar in de praktijk valt het alleszins mee en klinkt de H7 Wireless opvallend neutraal. Het is meer een jack-of-all-trades dan een pure gaming headset, waarbij het geluid (te verwachten) niet het ultieme wow-effect van een high-end unit weet te geven, maar ook niet echt tekort komt om gewoon lekker te gamen, muziek te luisteren of een filmpje te pakken.


Dat zien we in de grafiek ook terug, normaliter is het deel tussen 200 en 2K Hz in gaming headsets een stuk lager. Wel valt iets anders op: wat verschil tussen het linker en het rechter kanaal. Rechts vertoont een dipje bij ca 280 Hz, Links vertoont die nabij de 500 Hz. In pure sweeps is het ook subjectief hoorbaar dat er wat verschil is, al was het mij tijdens gamen of zelfs muziek niet echt opgevallen. Toch is het iets waar Asus naar mag kijken. Van vervorming of harmonic distortion is weer nauwelijks sprake, dus dat is positief.

Features en software


Mocht je willen is het geluid met de software ook aardig aan te passen. De software biedt ook wat andere handige tweaks zoals een noise gate voor de microfoon zodat niet elke snufje of elke diepe adem door wordt gegeven. Alleen virtual surround vind ik in de H7 niet heel denderend, net als in de meeste meer betaalbare units overigens. Geef je om prestaties in FPS games, lekker op stereo laten staan, eigenlijk een standaard opmerking tegenwoordig.


Verder is de accuduur nog even het bespreken waard. Asus claimt 15 uur plus en dat strookt ook met de ervaring. Twee (lange) avonden was geen enkel probleem en het is een beetje in lijn met de meeste concurrenten. Mocht je echt om de accu geven zijn er echter opties die langer mee gaan, dit is een beetje middle-of-the-pack wat accu betreft.

Microfoon


De microfoon van de H7 Wireless is verder dik prima. Het volume is iets aan de zachte kant waardoor je hem iets moet boosten en iets van de kwaliteit verloren gaat, maar hij brengt een aangenaam stemgeluid over en gecombineerd met de software kom je dan prima voor de dag. Wat mic betreft kan hij gewoon goed mee.



Conclusie


Al met al vind ik de H7 Wireless best een fijne headset. Met gigantische schelpen en een zachte fit is hij erg lekker voor de lange zit (en zo warm ik alvast een beetje op voor de aanstaande Sinterklaasgedichten). Hij klinkt prima, de mic is goed, en je kan nog wat tweaken met de software. Als ervaring op zich kwam ik in elk geval niets tegen wat hem opbrak.

Eerlijk is eerlijk, rond de 130 euro zien we wel wat (te) pittige concurrentie zoals de HyperX Cloud Flight of Steelseries Arctis 7 (let op: skip die als je een groot hoofd hebt), dus de huidige straatprijs van rond de 100 a 105 euro (momenteel bij Conrad.nl) moet wel echt het uitgangspunt zijn. En uiteraard geldt altijd dat als je niet per sé draadloos wilt je voor hetzelfde geld een betere headset krijgt, of dat je geld kan besparen (bijvoorbeeld met een TUF H7 niet-wireless).

Het echte maak-of-kraak punt van de TUF H7 Wireless is vooral het formaat. Want de giga constructie op je hoofd en om je oren is niet iets waar iedereen weg van gaat zijn. De één hier vond hem er totaal niet uit ziet en wilde er echt niet gezien mee worden, en toegegeven hij is zeker niet ‘elegant’, maar voor de ander met een grote knar en grote oren plus een gezonde irritatie jegens het feit dat de meeste headsets toch echt niet voor grote mensen gemaakt zijn kan de TUF H7 best de uitkomst zijn.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.