Sharkoon RGB Flow review
Sharkoon zal vast geen onbekende voor je zijn, al een flinke tijd maken ze leuke hardware voor prima prijzen. Ook op het gebied van cases hebben ze een mooi aanbod in de goedkope tot gemiddeld geprijsde behuizingen, en brengen ze zo nu en dan wat nieuws uit. Vandaag zullen we dan ook kijken naar een van de nieuwere toevoegingen aan hun assortiment, de RGB Flow, een gunstig geprijsde ATX behuizing met tempered glass zijpaneel en een ledstrip die doorloopt van het front panel tot de achterkant. Voor ongeveer 55 euro kan jij de RGB Flow in huis halen, benieuwd of het wat is? We duiken er snel in.
Design
Eenmaal uitgepakt verschijnt daar de RGB Flow van Sharkoon, we zien een relatief eenvoudig ogende ATX behuizing met een mooi tempered glass paneel. Het glazen zijpaneel is te verwijderen door eerst twee schroeven los te maken en vervolgens het paneel naar achter te schuiven, zo valt hij er niet gelijk uit. Opvallend is de witte lijn die van bovenin het voorpaneel doorloopt naar de achterkant van de behuizing, dit is een aRGB ledstrip welke via de ingebouwde controller aangestuurd kan worden.
Verder naar de achter- en zijkant, hier zien we niet veel geks. In dit prijssegment willen we nog wel eens zien dat het metalen zijpaneel wat flexibel is, in dit geval is hij echter nét wat dikker en daardoor ook iets steviger, en dat maakt ons blij. Helaas komen de (in dit prijssegment beruchte) buig-en-breek PCI slots dan in beeld. Op zich moeten deze slots geen probleem moeten vormen, maar het toont gewoon niet heel netjes en ze houden vaak scherpe randjes als gevolg.
Qua I/O’s moeten we het doen met 1x USB2.0, 2x USB3.0, audio, een powerknop en een reset of RGB knop, het is maar net hoe je deze aansluit. Sluit je het laatste namelijk op de RGB controller aan dan kan je met deze knop wisselen tussen de (ongeveer 16) verschillende lichteffecten, waar je dit anders via je moederbord en de meegeleverde VDG/5V kabel dient te bedienen. Mis je deze header dan verlies je dus de resetfunctie.
Het front-panel is deels kunststof, deels mesh. Daarbij loopt er ook nog een aRGB-strip die nog een best prima hoeveelheid licht geeft, zeker genoeg om ook in een lichte kamer nog goed het effect te kunnen zien.
Aan de onderkant zien we een viertal kunststof voetjes, een stoffilter en de schroeven om je drive-bays iets op te schuiven.
Binnenkant
Verder naar de binnenkant zien we een vrij standaard lay-out. Standaard wordt de RGB Flow geleverd met een enkele (non-RGB) fan aan de voorkant, niet super luxe. Wil je echt het RGB effect hebben wat deze case verdient, kies dan voor een extra Shark Blades aRGB fan (€15) voor aan de achterzijde, dit maakt het plaatje compleet.
Qua cable-management zien we een mooi aantal kabeldoorvoeren, al zijn deze op sommige plaatsen wel wat smal. Radiatoren voor waterkoeling kan je achterin, bovenin en voorin kwijt, hier kan je dus ook meerdere kanten mee op. Super veel ruimte voor kabels vinden we echter niet achter het moederbord, dit zal dus wat behendigheid vereisen. In de behuizing kan je gelukkig wel tot 6 SSD’s en 2 HDD’s kwijt, wat best een mooi aantal is. Kies je voor meer ruimte in de beschikbare PSU-shroud, dan verlies je wel de mogelijkheid over 2 drive-bays.
Achter het moederbord vinden we de aRGB-controller welke tot 4 strips of fans aan kan sturen, standaard is er maar één poort bezet dus je kan hier nog creatief mee worden.
In de praktijk
Verder naar het inbouwen, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Zoals eerder gezegd zijn er een mooi aantal kabeldoorvoeren van het moederbord naar de achterkant, al worden deze wel iets vernauwd door het overlappen van het bord aan de rechterkant. Een beetje duwen en behendigheid kan dit overkomen, maar voor het fijne hadden deze doorvoeren iets groter mogen zijn.
Wat mij eerder ook opviel was dat er niet heel veel ruimte achter het moederbord is om je kabels kwijt te kunnen. Nou is er best een millimeter of 15-20 aan ruimte, dan blijft het toch wat kracht vereisen om het paneel hier goed dicht te krijgen met alle kabels eenmaal op hun plaats.
Verder naar onze standaard temperatuurs- en herrietests: Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.
Als we eerst kijken naar de Blender prestaties zijn we niet super tevreden, de temperaturen liggen allemaal net boven gemiddeld. Hetzelfde geldt voor de gaming prestaties, het is allemaal aan de warme kant of net rond het gemiddelde.
Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
Als we daarentegen naar de geluidsproductie kijken kunnen we weer iets meer tevreden zijn, de case houdt de koeler namelijk relatief goed stil met een mooi en laag geluidsniveau.
Showcase
Uiteraard zijn er foto’s om het RGB effect te demonstreren, we hebben wel als toevoeging een Shark Blades fan aan de achterkant geplaatst.
Conclusie
Het prijssegment waar de Sharkoon RGB Flow zich in plaatst is een met veel concurrentie in vele verschillende vormen, maar toch weet deze case zich best goed te onderscheiden. Zo heeft deze case overall een leuke strakke uitstraling en is het RGB effect ook leuk geimplementeerd, met nog een mooie lichtopbrengst op de koop toe. Qua bouwkwaliteit is het ook prima in orde, en toont het geheel degelijkheid.
Toch kan er het een en ander beter. Zo heeft deze case niet een hele goede airflow van zichzelf en is de aanschaf van minstens een extra fan wel vereist, wellicht had Sharkoon dan ook nét een tientje meer mogen vragen als ze er een RGB fan bij gedaan hadden. Daarbij zijn er ook nog wat puntjes die net beter konden, zoals normale PCI-slots ipv de buig-en-breek variant en had het cable-management vooral achter het moederbord wat ruimer gemogen; het zijn de bekende besparingen bij cases in deze prijsklasse.
Als we al deze punten in overweging nemen kunnen we toch best positief zijn, qua bouw en uiterlijk zit de RGB Flow goed in elkaar, met zijn RGB-element weet hij goed de aandacht te trekken en voor het bedrag krijg je gewoon heel erg veel. Het feit dat het cable-management nog wat verbeterpuntjes heeft en dat de thermals niet geweldig zijn zal echter de pret niet al te veel drukken, als je dat echt beter wilt moet je gewoon meer uitgeven. Voor zijn prijs van €55 is dit echt een prima case, en dat verdiend dan ook een mooie award:
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram