HyperX Cloud Orbit S review


Ik dacht dat ik eruit was, voor mijn eigen setup moest het een draadloze headset worden. Sure, een chique draadloze headset kost wat meer dan een vergelijkbaar klinkende headset met draadje, maar dat wilde ik wel voor lief nemen.

En toen verscheen de HyperX Cloud Orbit S op mijn bureau, een bedrade headset met een prijskaartje van 329 euro. En ja dat is zelfs meer dan onze top draadloze pics zoals de Astro A50 of de Steelseries Arctis Pro Wireless. Als je bekend bent met Planar Magnetic drivers dan zal je niet van die prijs opkijken, headphones met dergelijke drivers kosten normaal veel meer, en als je dat niet bent en in staat bent serieus geld neer te leggen voor een headset: lees vooral verder.


Uitpakken en Accessoires


De verpakking is vrij standaard, maar de presentatie is prima.



Wel springt de 10 uur accuduur in het oog. Maar voor de goede orde: dit is geen draadloze headset, maar Planar Magnetic drivers vereisen meer stroom. Bij USB (PC) gebruik is dat geen probleem, je krijgt overigens zowel een lange Type-A als een korte Type-C kabel, maar als je hem analoog op de controllers van je consoles wil gebruiken met de analoge kabels teert hij alsnog op een accu en ben je tot 10 uur per sessie beperkt.


Draagtasje, ook handig.


Design en Comfort


Eerste indrukken: stevig ding. Relatief zwaar, ook een gevolg van de grotere, zwaardere driver techniek. Bouwkwaliteit is ook heel dik in orde. Niet dat hij op dat vlak beter is dan bijvoorbeeld een 200 euro headset, maar er zijn diminishing returns vanaf dat moment wanneer je meer uitgeeft aan je headset. De combinatie zwart-grijs vind ik netjes, de afwerking is netjes, branding is zichtbaar maar de manier waarop spreekt mij in elk geval wel aan. RGB fans kijken beter elders, dat ontbreekt.





De verstelbaarheid is ook dik prima. Op mijn bovengemiddeld grote knar heb ik nog ruimte genoeg, en de drukverdeling is helemaal in orde. In de kleinste stand past hij zelfs op de kleine man van 6. Omdat het wel een stevige headset is zit hij wel redelijk aan. De druk is gemiddeld, maar gecombineerd met een wat hoger gewicht voel je hem net wat meer op je hoofd dan de meeste alternatieven. Het maakt hem meer voor grote mannen dan kinderen in elk geval, en als je net als ik geen bezwaar hebt tegen een iets zwaardere headset is het comfort alsnog gewoon dik prima.


Alle controls zitten op de linker schelp. 3D modus switch, mic- en stroomaansluiting, volumewiel voor zowel je mic input en volume. Met die knoppen kan je ook de equalizer features beheren. Op de schelp zelf zit de aan/uit knop en de mute switch.




De pads zelf zijn gemiddeld afgemeten en voorzien van zachte kussentjes en zacht nep leder.



Specificaties



Geluid


So far so… redelijk right? Dat was ook mijn idee: Stevig, leuk, voelt prima, maar 329 euro? En dan zet je deze headset aan. Of je nu eerst een game speelt, film aanzet of met muziek begint, het duurt niet lang voordat je doorhebt dat het geluid wat uit deze unit komt van een andere categorie is. Mijn eerste reactie was letterlijk om dit een beest van een headset te noemen. Van de uitzonderlijk strakke bass, tot een mid-range waar de meeste 300 euro audiofiele headphones van mogen dromen, tot de totale afwezigheid van vervorming zelfs als je ze helemaal open zet. Als je dat aan kan in elk geval, want dit knalt harder dan elke andere gaming headset op de markt.

Heel vreemd is het niet, want Planar Magnetics zijn niet nieuw en hebben hun uitstekende reputatie niet voor niets. Ten opzichte van de typische dynamische drivers staat iet ter discussie dat ze kwalitatief beter geluid leveren, zolang je de andere zaken als gewicht en stroomverbruik voor lief kan nemen. Het is echter nagenoeg onmogelijk om het in tekst te zetten hoe ze klinken, het is iets dat je moet ervaren, maar er is wat mij betreft geen discussie dat dit de best klinkende gaming headset is die ik ken, en by far de beste gaming headset als het op muziek aankomt. Ik bedoel, van een dergelijk strakke lijn kunnen gaming headsets enkel dromen:


Typisch 5k dipje ontkomen ze echter helaas niet aan. Maar het is niet alleen de tuning, het is het gemak waarmee deze driver zelfs de snelste tonen op elkaar kan laten volgen zonder dat het allemaal in één grote modder vervormt is gewoon ongekend. Dit is, ja ik herhaal, een echte ervaring.

Ten opzichte van de Audeze, de fabrikant aan de basis van dit model (Audeze Mobius is het precieze model als inspiratie diende), is de Bluetooth functie weggelaten. Nu geef ik daar niet om bij een gaming headset, maar het is wel jammer gezien omdat dit een minstens even luxe muziek headphone had kunnen zijn. Hou er wel rekening mee dat het een gesloten set is, een open back zal voor kritische luisteraars in stille ruimtes de voorkeur hebben. Maar voor iedereen die gewoon lekker wil knallen? Ik ken geen gaming headset, of 300-ish euro headset die dat beter doet dan de Orbit S.

Features en software


Enfin, het geluid is echt top. Maar hetzelfde gaat op voor de 3D implementatie. Niet alleen is de surround feature echt indrukwekkend (dat zijn ze zelden), ondanks dat het vooral een film / immersie feature is en je voor positiebepaling in games als cs:go alsnog beter de stereo modus pakt, maar de Orbit S heeft ook head tracking. Dit houdt in dat hij de surroundweergave aanpast aan de bewegingen van je hoofd. Draai je je hoofd, dan klinkt het geluid nog alsof het van voren (vanuit de richting van je scherm komt). Draaien, roteren, tilten, alle bewegingen worden rap onderschept met een hele unieke ervaring tot gevolg. Of je er voordeel uit haalt valt te betwijfelen, maar gezien de Orbit non-S zonder die feature drie tientjes op drie honderd euro scheelt zou ik hem zelf wel mee pakken, al is het maar incidenteel leuk. Ik vond het zelf in elk geval wel wat leuks toevoegen aan NFS Heat, terwijl ik het weer uit zette voor Modern Warfare.

HyperX laat je kiezen tussen software en on-unit controls. Als je wil kan je de software volledig achterwege laten en alle features zoals 3D Modus en EQ settings via de knoppen beheren. Mocht je voor de software gaan is dat wel wat visueler allemaal; je mic volume indrukken en scrollen voor je eq setting kan wel eens een volume-change met zich meebrengen.



De software zelf is ook redelijk spartaans. Head tracking info is leuk en uitgebreid, maar voor je eq heb je enkel wat profielen om uit te kiezen en geen opties om echt zelf te tunen. Ook de firmware update feature heeft wat ruwe kantjes en geeft niet weer of er nieuwe firmware is, noch kan ik hem op de productpagina zelf terugvinden. De software stoort niet, maar er kan wat verfijning op plaatsvinden. Voor de goede orde, de eerdere metingen zijn op het ‘flat’ profiel uitgevoerd, met de presets kan je alsnog aardig wat schuiven in het geluid.


Microfoon


De microfoon kan ik kort over zijn: top. Minimaal even goed of beter dan de beste alternatieven op de markt. Fijn stemgeluid, goed (instelbaar) volume, geen ruis. Broadcast-quality is geen enkele headset mic, maar dit is meer dan prima voor elke vorm van gaming comms.



Conclusie


Het is niet dagelijks dat ik echt helemaal weg ben van een headset, en het is jammer dat die ervaring in tekst lastig over te brengen is. Ik dacht niet dat ik nog vrijwillig aan een draadje zou willen gamen, maar het geluid wat er uit deze headset komt is echt zo damn indrukwekkend dat ik de kabel gewoon voor lief neem. Of je de Orbit S wil zien als de ultieme 3D immersion headset, de gaming headset met zonder enige twijfel de meest audiofiele muziek ervaring, of gewoon de ultieme gaming headset die harder kan knallen (en zonder nare vervorming) dan welk alternatief dan ook, de Orbit S staat eenzaam aan de top wat geluid betreft.

Er zitten absoluut wat kanttekeningen aan die ervaring vast. Allereerst zullen velen afhaken bij het zien van de prijs, al heb ik daar veel minder moeite mee dan bij 200-250 euro gaming headsets die niet gek veel beter zijn dan 100 euro modellen; en dit is gewoon een paar klasses beter, tenminste als je kwaliteit kan waarderen. Dat hij wat zwaarder is en stevig aan zit is ook een opmerking waard, niet iedereen zal dat waarderen, en ook dat je hem in de analoge modus max 10 uur kan gebruiken vanwege het stroomverbruikkan een dingetje zijn, Maar dat zijn, in mijn optiek althans, eigenlijk logische consequenties van de forse Planar Magnetic drivers die het geluid naar een ander niveau tillen.

Wat we de fabrikant wel mogen aanrekenen is dat de software wat meer gepolijst mag worden, dat de kabel wat soepeler mag, dat een los knopje voor je eq profielen fijner zou zijn, en dat ze Bluetooth weg hebben gesneden uit de Audeze uitvoering; met Bluetooth had je er ook een ultieme headphone voor buiten aan gehad. Zo heeft HyperX dus nog wat te verbeteren voor volgende keer.

Het gezegde ‘if the shoe fits’ blijft dus zeker staan, de Orbit S zal niet voor iedereen zijn en zeker primair console gamers zullen vermoedelijk al zijn afgehaakt. Maar PC gamers die niet op een paar honderd euro hoeven te kijken en willen weten welke headset de ultieme game audio ervaring van dit moment geeft hoeven niet verder te kijken dan dit: De Orbit S zit goed, de mic is uitstekend, de featureset met o.a. daadwerkelijk fijn surround plus head tracking is goed, en de geluidskwaliteit is ultiem. Dat levert hem zowel de positie als nieuwe daily driver op, de nieuwe referentieunit voor luxe gaming headsets, en uiteraard een Editor’s Choice award.

Interesse? De HyperX Cloud Orbit S is o.a. bij Bol.com te koop voor 329 euro. Als het concept head-tracking je niet interesseert kan je eventueel 30 euro besparen met de verder vergelijkbare Cloud Orbit.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.