ASRock X570 Creator


Inmiddels hebben we bijna de hele ASRock X570 line-up doorlopen. Alleen aan de bovenkant van de markt misten we nog de X570 Creator en de X570 Aqua, waarvan we de laatste vermoedelijk zullen overslaan vanwege de gelimiteerde oplage en de custom water focus. De X570 Creator aan de andere kant is wel interessant want hoewel ASRock al de enige was die iets in Thunderbolt 3 zag in X570 moederborden hebben ze die obsessie met de X570 Creator nog iets verder getilt. Wellicht niet geheel ontoevallig heeft MSI voor exact hetzelfde bedrag ook een X570 bord met een vergelijkbare naam, de X570 Creation, en uiteraard waren we benieuwd welke van de twee je nu moet hebben.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Eén voordeel, althans in mijn optiek, waar de ASRock mee begint is de standaard ATX form factor en geen EATX; dat scheelt weer (al snel wat tientjes) in je kast keuze. Design is aardig, redelijk neutraal in de basis maar waar de fascinatie met knalblauw vandaan komt begrijp ik niet heel goed. Het maakt hem in elk geval wel uniek. Belangrijker is dat we degelijke koelblokken en een heatpipe op de stroomvoorziening zien, en dat de stroomvoorziening zelf uitermate geschikt is. De high-end IR35201 controller, degelijke 60A IR power stages, het is niet zo extreem als bijvoorbeeld de X570 Aorus Xtreme maar je moet je afvragen of een nog duurdere oplossing nodig is, zelfs voor een 3950X straks met OC. Antwoord: nee.




We zien verder high-end ALC1220 audio, was te verwachten, fysieke knoppen, probleemdiagnose, USB Type-C en twee USB 3.0 poorten intern, 8 STA poorten, 5 fan headers plus wat RGB en aRGB ellende… headers. Een aardige maar niet uitzonderlijke combinatie zeker gezien het prijspunt. Twee M.2 sloten vind ik wel een opvallende keuze, creators gebruiken veel opslag en een derde M.2 slot moet eigenlijk standaard zijn in deze categorie. Wat overigens ook standaard mag zijn is een geïntegreerd I/O shield. Het is een kleine moeite voor de user maar het oogt toch opvallend oubollig in 2019.


De focus van ASRock is Thunderbolt, en dat zien we terug in de vorm van twee Thunderbolt headers, een unicum. Unicum is overigens de naam van een dramatisch slecht Hongaars drankje, maar dat terzijde. Liefhebbers van Thunderbolt die via die aansluiting ook hun scherm willen aansturen zullen blij zijn met ASRock’s keuze om zowel intern als op het I/O een DisplayPort –IN- connector toe te voegen, waardoor je het signaal van je videokaart naar je Thunderbolt scherm kan sturen. Zo’n scherm heb ik helaas niet staan, maar het is mooi als jij dat wel hebt.


Verder achterop nog een 6-tal USB poorten, aardig maar niet extreem, WiFi 6 en een dubbele LAN poort. 10 Gig LAN geïntegreerd is mooi meegenomen.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)







Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, je mega investering geeft je zoals altijd dus niet opeens meer prestaties. Je koopt features, geen snelheid, en mooi zijn heeft weinig impact op de prestaties.

Overzicht aansluitingen







In dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de MSI Godlike en Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.

Hoewel ASRock de enige is met Thunderbolt zien we dat MSI’s Creation nog wel wat verder gaat met o.a. M.2 opslag en vooral ook USB poorten achterop.

Overzicht prijzen





Conclusie


Door volledig in te zetten op Thunderbolt pakt ASRock een mooi uniek selling point. Zoek je Thunderbolt op je X570 bord, dan koop je ASRock. Makkelijk samen te vatten en een dergelijke heldere insteek houden we van. Aan de andere kant hebben we het over een bord van 500 euro, en dan gaan we toch wat verder kijken. Zodra we dat doen dan zien we toch wat punten om serieus over na te denken. ASRock’s ITX bord heeft bijvoorbeeld ook al een enkele Thunderbolt header (dit bord heeft er twee) en is een stuk goedkoper, en MSI heeft met de X570 Creation voor hetzelfde geld veel meer USB poorten en meer M.2 sloten, beide in de regel niet onhandig voor echte ‘creators’.

ASRock zet er echter een iets fijnere ATX formfactor tegenover, en als je Thunderbolt hebben wil dan kan je die twee mogelijke tekortkomingen prima ondervangen met een USB hub (paar euro) of een losse M.2 expander kaart (tientje of 5). Het is dus geen serieus probleem, maar voor 500 euro hoop ik helemaal overtuigd te zijn en niet het gevoel te hebben dat ik straks ietwat meer beperkte aansluitingen moet fixen met losse accessoires, helemaal in de wetenschap dat je voor flink minder ook degelijke all-round moederborden in huis haalt (zij het zonder Thunderbolt en 10 Gbit LAN).

Uiteindelijk is de ASRock X570 Creator dus ook een ‘if the shoe fits…’ bord. De basis is solide met o.a. dik prima VRMs en een heldere unieke insteek met Thunderbolt 3, snelle netwerkopties en vooral het feit dat je je video signaal door die Thunderbolt kabel door kan sturen. Het is vervolgens aan jou om de verdere featureset af te wegen tegen o.a. het bord van MSI om te bepalen wat bij jou past, maar met beide haal je in elk geval een solide bord in huis.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.