Cooler Master MM710 Review


In de laatste jaren waren de veranderingen in game muizen vooral sensor gerelateerd. Sensoren werden nauwkeuriger, beter verstelbaar, en ook zuiniger voor draadloze muizen. Het resultaat: bijna elke muis vandaag de dag heeft wel een top sensor. Het afgelopen jaar hebben we echter bizar snelle maar compleet andere verschuivingen gezien. Muizen moesten opeens veel lichter, en woorden als ‘Honeycomb’, ‘PTFE feet’ en ‘paracord’ die voorheen niemand wat zeiden zijn nu een soort broodnodige vanzelfsprekendheid geworden.

Die veranderingen begonnen met de opkomst van de Glorious Model O, gevolgd door tal van anderen zoals Finalmouse (tot zover je die serieus wilt nemen met hun social media gedrag), G-Wolves, en nu dus ook Cooler Master. Waar Glorious een redelijk verhaal weet te vertellen en Finalmouse je wil overtuigen het dubbele te betalen omdat één of andere arsehole het product heeft gezegend om hem beter te maken heeft Cooler Master drie hele sterke argumenten om mee te beginnen. 1) Hij is nog lichter dan de rest 2) Hij is goed leverbaar via Nederlandse shops. 3) Hij is te koop voor 50 euro, vandaag de dag zo’n beetje het minimale wat je kwijt bent als je echt een goede muis wil. Weet de MM710 te overtuigen? (Spoiler: ja).


De Basis


Voor we het hebben over de bijzondere onderdelen, eerst even de basis. De MM710 is gebaseerd op de Mastermouse S, een kleine, compacte en primair claw-grip muis van Cooler Master van enkele jaren geleden. Een muis die door FPS spelers geliefd was vanwege de vorm, maar op een paar fronten ook wat meer budget was; sensor bijvoorbeeld. Op zich is 116mm niet eens heel kort, maar met 38mm hoogte voelt hij gewoon compact aan. En met 53 gram is hij een heel stuk lichter dan de originele MasterMouse S.




Omdat de vorm grotendeels gelijk is gebleven zal je dus wel bewust moeten kiezen voor een kleine muis. Kleine handen kunnen hem palm grippen, grote handen zoals ik met 20cm of langer kunnen hun vingertoppen op de tafel voor de muis plaatsen als je dat probeert. Kortom: Claw grip voor grote handen.




Verder is de uitvoering dit keer wat luxer. Over de sensorprestaties hoeven we het niet lang te hebben, want de PWM3380 is inmiddels bewezen uitstekend en we gaat het zo dus vooral hebben over wat de MM710 (en consorten) anders maakt dan de traditionele muis. Omron switches voelen prima scherp, duimknoppen voelen ook scherp, en het muiswiel heeft een duidelijke fps insteek. Tikkeltje zwaarder dan gebruikelijk voor betere feedback, maar het is geen Logitech MX Master waarmee je door pagina na pagina scrollt zonder inzet. ‘Gewoon’ twee duimknoppen zoals we van een FPS muis verwachten.

Specificaties



Wat maakt de MM710 bijzonder


Het grote verschil met de rest van de markt zie je er meteen aan af: gatenkaas. Waarom? Omdat ze hem zo nauwelijks 50 gram kunnen maken en dat is echt extreem licht. Je ziet hier zowel de mat zwarte als glossy witte, maar op termijn moet je ook een glossy zwarte en mat witte kunnen kopen.


Gatenkaas of niet, bouwkwaliteit lijkt toch best prima in orde. Natuurlijk geeft het allemaal iets meer mee dan je typische Logitech G403 op dit prijspunt die praktisch het dubbele weegt, maar hij voelt echt prima stevig. Sommige reviewers hebben het over een ratel of wat getik als je hem schud, mijn witte hoor je helemaal niet en de zwarte hoor je alleen een licht tikje van de knoppen als je hem hard schud. Ook de losse knoppen voorop geven nauwelijks mee, althans niet genoeg om het praktisch ook maar iets van een bezwaar te maken. Ook het feit dat er viezigheid in kan komen is geen echt bezwaar als je bedenkt dat je hem zowel goed uit kan blazen als zelfs af kan spoelen dankzij de coating op alle onderdelen. Time will tell, maar vooralsnog zie ik daar geen bezwaar om een advies tegen te houden.

Het volgende verschil zien we onderop: PTFE feet, oftewel muis gliders die veel en veel soepeler glijden dan de traditionele modellen. Combineer het extreem lage gewicht met minimale weerstand en je raad het al: dit glijdt als een malle. En ja, dat is wel even wennen.


Het volgende verschil zit voorop: de zogeheten paracord, of de ultraweave cable zoals Cooler Master hem noemt. Gevlochten kabels waren populair in luxere muizen, maar een stugge vlecht maakt kabels stugger dan gewoon rubberen kabels en die laatste waren dus vaak populairder bij serieuze FPS gamers. Door een zacht materiaal juist losjes te vlechten, gecombineerd met een flexibelere kabel intern, hebben we met deze nieuwe kabels juist minder weerstand dan ooit. Je merkt er niks van in de praktijk en we noemen dit terecht ‘praktisch draadloos’ (nou ja, bijna dan)


In de praktijk


Al die dingen samen maakt de MM710 echt een heel ander beestje dan je vermoedelijk gewend bent. De kabel zal iedereen direct waarderen, althans als je nu een bedrade muis hebt. Een ultra lichte muis die echt waanzinnig goed glijdt is echter gewoon even wennen. Eenmaal gewend is er een dikke kans dat je nooit terug wilt, vooral als je serieuzer FPS games speelt en minder om een rustgevende palm-grip geeft, al zal het altijd een beetje subjectief zijn.

In hoeverre 53 gram echt een voordeel is boven alternatieven, ik merk wel dat er diminishing returns zijn onder de 75 gram. De MM710 laat de G Pro Wireless (80 gram) als ‘zwaar’ aan voelen, maar in de praktijk merk ik niet dat de MM710 nog echt veel voordelen geeft boven bijvoorbeeld de Razer Viper rond de 70 gram. Lichter lijkt beter voor je aim, maar tussen licht en ultra-licht? Dan mag je best andere zaken mee gaan wegen, staar jezelf er dus niet blind op.


De grote vraag is eigenlijk vooral welke vorm jou ligt, en wat je speelt. De focus ligt hier duidelijk op FPS games en low-fps reageren op de wereld om je heen. Ik gebruik de MM710 nu ook een tijdje gewoon als kantoormuis en dat bevalt ook prima, ik zou zelfs zeggen dat het de pols meer ontlast dan de ergo-vorm (maar veel zwaardere) MX Master, maar de echt meerwaarde zit toch vooral in je aim.

Een even subjectieve vraag is of mat of glossy nu beter is, want de verschillen in coating doen beide muizen toch iets anders aanvoelen. Wij hebben hier geen zweethanden, maar we horen dat glossy met zweethanden wel eens fijner kan voelen (en dat matt met zweethanden vies oogt). Met beide muizen zien wij echter niet snel viezigheid, dus verder dan ‘het is vooral subjectief’ komen wij helaas niet. In mijn beleving: wil je liever iets stroever pak je mat, wil je liever een iets gladdere muis pak je glossy. Al lijk je voor die laatste variant nog even te moeten wachten, momenteel is alleen mat zwart leverbaar.

Software en features


Naast de bovengenoemde features die gericht zijn op prestaties moet je niet te veel meer verwachten, meer features (zoals RGB) nemen tenslotte gewicht in. De RGB versie de MM711 komt er wel aan en is dus straks wel een optie, dus het gebrek eraan in de MM710 (en het feit dat een paar gram in mijn optiek dus ook niet uit maakt) vind ik dus ook geen bezwaar.




In de software zien we dan ook vooral wat bekende sensor en chip opties. We kunnen wat DPI instellingen kiezen, lift-off distance kiezen in twee stappen, en surface tuning uitvoeren (kan soms handig zijn, ik merk er maar weinig van met soft pads). Je hebt wat macro opties en je kan profielen op slaan, en dan houd het wel op. Waar ik mij wel aan erger is dat je niet het aantal DPI profielen terug kan schroeven, ik heb er het liefst maar 2 of 3 om tussen te schakelen en niet 7, plus dat de DPI Switch button niet aangepast of uitgeschakeld kan worden. Die knop zit verzonken genoeg dat ik hem niet per ongeluk indruk, maar toch een onnodig minpunt.



Conclusie


Het mag dan wel even wennen zijn aan zo’n ultra-lichte muis, maar als je net als ik graag wat FPS games speelt is zo’n extreem licht monster met glijeigenschappen waar Durex nog wat van kan leren absoluut top. Ook het paracord concept mag echt standaard gaan worden, want als je daar een tijdje mee speelt voelen die ouderwetse stugge kabels gewoon heel naar aan. Stiekem blijf ik zelf nog wel fan van draadloos, maar voor de 50 euro dat de MM710 kost zit dat er gewoon niet in.

En daarmee hebben we eigenlijk de Cooler Master MM710 al samengevat: gewoon een top compacte en lichte muis voor een leuke prijs waarbij de paar concessies die we zien (geen lichtjes, niet draadloos, mwah software) gewoon niet opwegen tegen het moois wat hij wel biedt voor het geld; uitstekende prestaties op elk vlak van sensor tot switches tot glijden. Denk alleen even goed na of een kleine claw grip muis wel bij je past, want een muis die objectief uitstekend is past niet direct bij iedereen.

Hopelijk kunnen ze de software nog iets tweaken, maar ook in de huidige staat zal elke lichtgewicht muis die meer kost een pittige klus hebben om mij te overtuigen dat meer betalen echt noodzakelijk is. Geld is altijd relatief en voor de vermogende doelgroep zullen we vast wat luxe zien waarvoor wat meer betalen geen kwaad kan, maar als jij mij vandaag vraagt welke muis een echte top prijs-prestatie biedt (en gewoon top prestatie an sich) is het deze MM710 die naar de top van het lijstje is geschoten: Doet wat hij belooft te doen met minimale concessies, en tegelijkertijd de beste value voor dit soort muizen:


Interesse? Via Coolblue heb je de MM710 morgen in huis voor 5 tientjes.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.