240mm AIO Roundup


Je zoekt een nieuwe waterkoeler, je hebt slechts ruimte voor een beperkte (240mm) unit, maar welke koop je dan? Welke koelen het best, wat zijn de featureverschillen en heb je wel eens nagedacht over de lengte van de slangen?

We legden twaalf dertien… veertien verschillende 240 millimeter all-in-one waterkoelers naast elkaar om de verschillen te ontdekken. Want nadat we eigenlijk aan het afronden waren kwamen Cooler Master en MSI nog even gedag zeggen.




Prijs


Alle koelers hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben een 240mm radiator, daarvoor dien je dus ruimte te hebben in je behuizing. Voor de rest lopen ze enorm uiteen, in looks, features en vooral in prijs. En die prijs wil je in de gaten gaan houden terwijl we door al deze stappen lopen:


Deepcool valt op door echt extreem goedkoop te zijn, slechts drie andere koelers krijgen het voor elkaar om niet minimaal twee keer zo veel te kosten als de Gammaxx L240 V2. Ook be quiet! biedt een scherpgeprijsde optie, en Cooler Master verdient nog credits met hun relatief voordelige RGB-heavy ML240L Illusion, maar voor de meeste sets ben je minimaal 150 euro kwijt en NZXT en MSI vragen maar liefst 200 euro voor hun 240mm koeler.

Gezien 280mm en 360mm in de regel een stuk beter presteren moeten we één ding duidelijk stellen: 240mm koelers koop je omdat grotere oplossingen niet passen.


Wel goedkoop, geen poespas: be quiet!

Prestaties


Normaliter gaat de focus bij koeler reviews heel snel naar de prestaties, maar zoals je wellicht is opgevallen heb ik vijf headers gemaakt met zaken waar je over na wilt denken bij koelers. Prestaties tellen, maar vertellen niet het hele verhaal. Daarom kijken we nu bewust naar één vergelijking: de prestaties bij een vaste geluidsproductie van 40 decibel op 50 centimeter afstand. 40 decibel op die afstand is wat wij een acceptabele geluidsproductie noemen voor een systeem welke volop wordt belast: hoorbaar maar niet te luid. En zo voorkomen we dat sommige koelers “beter” lijken simpelweg door de fans hard te laten knallen, efficiëntie is koning:


Hier zien we het eerste bewijs dat een hogere prijs niet per se schaalt met betere prestaties. De beste koeler van Corsair, NZXT en MSI zijn zeker niet de goedkoopste, maar de prestatieverschillen met veel goedkopere sets is gering en duurder is niet altijd per sé beter. Alleen de Thermalright vinden we tegenvallen voor de hoge prijs, wat wellicht verklaart waarom ze ze niet langer lijken te verkopen in Nederland.

Eén ding vinden wij zelf ook cruciaal aan koelers: kunnen ze dermate stil afgesteld worden dat je ze niet hoort met een systeem op je bureau naast je? Dat is gelukkig het geval. Sommigen gaan wat verder met o.a. een fan stop, maar die heb je in onze optiek niet per sé nodig. Allen konden met een beetje software en/of pwm tuning tot nagenoeg onhoorbaar worden teruggeschaald, wat ze ook prima opties maakt voor licht werk in stilte.


De oude koning is nog altijd ijzersterk: NZXT.

Belangrijker is te weten dat al deze koelers an sich best goede zaken doen op een Intel Core i9-10900K met een lichte overclock, dus je kan je verder afvragen of de rest nog uitmaakt. Alleen als je echt serieus wilt overclocken zal je dus wel een grotere koeler willen overwegen.

Tube Length


Dit is een opvallende en onverwachte header, want er bleken flinke verschillen te zitten in de lengte van de slangen waardoor we er extra aandacht aan wilden besteden. We hebben gemeten van begin tot eind, dus inclusief de fittingen zelf, hou daar rekening mee. Hier lijkt echter wel enige relatie tussen de prijs en de lengte:

Langere slangen zijn niet per sé beter, dat is vooral afhankelijk van je eigen behuizing en build; in sommige builds zitten langere slangen enkel in de weg. Installeer je een koeler direct boven je moederbord dan is de kans dat je tegen issues aanloopt minimaal. Bij installatie voorin een case wordt het al snel lastig als de slangen te kort zijn, en hoewel de meeste fabrikanten daar rekening mee houden en elkaar niet heel veel ontlopen maakt vooral Deepcool maakt het wel heel bont met de zeer korte lengte van de slangen. In menig forse case zal dit een serieus probleem kunnen vormen als je de koeler niet direct boven de CPU wilt plaatsen, waardoor we wat huiverig worden om de verder goed presterende.


Deepcool bespaart wel héél stevig op de tube lengtes

RGB


Wil je RGB? Dan heb je het relatief makkelijk, de meeste van deze koelers hebben namelijk wel iets van RGB aan boord. De exacte implementatie wisselt enorm, zo zien we koelers met RGB fans en een bescheiden logo zoals de TUF Gaming, koelers met alleen wat RGB in de pomp zoals de Castle 240RGB, Gammaxx L240 v2, Ryuo 240, Turbo Right 240 of de Ryujin 240.


Wil je het helemaal gek maken, dan vallen vooral Cooler Master, Corsair, MSI en Gigabyte op. Corsair overtuigt het meest met hun RGB fans die je ook makkelijk los bij kan kopen. Ze hebben de meest kleurrijke RGB in huis, al hangt daar ook een stevig prijskaartje aan vast. Cooler Master is wat dat betreft dus weer aantrekkelijker. Helaas hebben wij hem niet kunnen meenemen, maar NZXT heeft inmiddels ook sets met RGB fans inbegrepen, mocht je die mirror effect pomp van NZXT wel mooi vinden.


Minimale RGB is ook erg mooi, zoals op de ROG Ryuo


Cooler Master heeft ook verdomd strakke fans

Wellicht minstens even belangrijk als de RGB zelf is de software, en hier begint het toch wat te knagen. Corsair doet dit duidelijk beter dan de rest, NZXT volgt aardig, maar de software van MSI is erg basic voor een product van 200 euro en de software van Gigabyte is een bron van ergernis. Eenmalig afstellen en dan vanaf blijven lijkt de beste manier. Cooler Master’s RGB software is in de regel ook niet denderend, maar waar je niet om de software heen kan bij Gigabyte en MSI vanwege de ingebouwde displays kan dat bij Cooler Master prima; gewoon alles aansturen via de meegeleverde controller. Geen gezeik, leuke RGB voor weinig.

Features


We noemden ze al, maar de extra displays lijken echt dé feature van moderne koelers. Gigabyte, MSI, ASUS en NZXT hebben die feature. Geen van allen is echt helemaal wow-amazing, maar allemaal doen ze het goed genoeg om je eigen logo of tekst in beeld te krijgen. Of gewoon temperatuur uitlezen uiteraard.



De MSI koeler met ingebouwde fan en display.

Gelukkig zien we sommige fabrikanten ook nog op inhoudelijke features richten, in plaats van louter lichtes en show. Zo krijg je bij de Ryujin van ASUS twee Noctua fans, die staan uiteraard goed bekend, en krijg je bij de MSI Core Liquid K240 en de ROG Ryujin ook een ingebouwde pomp fan voor wat airflow rond je socket. Of dat nodig is hangt van je build af, maar het kan geenszins kwaad, zeker in het hogere segment.

Andere features zijn lastiger naar waarde te schatten. Zo heeft Deepcool het over “anti-leak tech”, maar daar kunnen we zeker op korte termijn weinig mee. Wel waarderen we de draaibare pomp header zodat het logo altijd goed staat.


Let op: extra schermpjes en RGB brengen de nodige kabels met zich mee


Conclusie


Hoewel de sets uiteenlopen doen ze dat ook weer niet zó veel als je zou denken. Uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer: een 240mm koeler in zwart of wit, met al dan niet wat lichtjes, een display, een extra fan en/of een net wat ander design wat je wellicht aanstaat. Verschillen in installatie of gebruiksgemak, software daargelaten, zijn praktisch niet relevant.

Het feit dat geen van de koelers prestatie technisch echt door de mand valt is goed nieuws. Dat wil zeggen dat je bij een specifieke merkvoorkeur eigenlijk je eigen kant op kan gaan. Sterker nog, dat zouden we ook aanraden, zeker wanneer je al in een software ecosysteem zit. Als je al tig producten van merk A hebt is de software unity een sterk argument om bij merk A te blijven. Dat levert de Ryuo 240, Ryujin 240 en Core Liquid 240 “Recommended” op. Dat zouden we normaliter ook toewijzen aan de Aorus Liquid Cooler 240, maar de te frequente hiccups in de softwareervaring greeft toch weerstand.

Ook zien we wel wat uitschieters. Vooral in de prestaties doen de oude bekenden het erg goed: Corsair en NZXT. Al zitten ROG en MSI ze vlak op de hielen, vermoedelijk vanwege hun keuze voor een Asetek basis. Wil je echt vol inzetten op RGB en zit je nog niet vast in één ecosysteem, dan noemen we Corsair uiteindelijk toch wel de winnaar boven NZXT; beide doen het goed, maar toch Corsair simpelweg omdat hun RGB het meest kleurrijk is, goed uit te breiden is met tal van goed verkrijgbare extra’s, en de software geeft beduidend minder hoofdpijn dan de meeste concurrenten: Editor’s Choice.

De honorable RGB mention gaat naar Cooler Master met hun ML240 Illusion. Dat is de enige koeler die “veel RGB” nog enigszins betaalbaar houdt, en dan zonder extreem in de tube lenghts te snijden zoals Deepcool: Recommended. Deepcool biedt veel waar voor weinig geld, maar de extreem korte slangen zullen niet overal passen en dat maakt een algemene aanbeveling erg lastig. Wel geven we “approved” aan de Deepcool Castle, die wel erg goed koelt voor weinig geld, en ook nog wat lichtjes aan boord heeft. be quiet! krijgt ook Approved, als enige no-nonsense betaalbare koeler zonder echt opvallende minpunten. Plus, minder RGB betekent ook minder kabel-management, ook niet verveelend.


Corsair Elite Capellix


NZXT Kraken Z53, ROG Ryujin 240, ROG Ryuo 240, MSI Core Liquid 240


Deepcool Castle 240, be quiet! Pure Loop 240

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.